Šta je Crowdfunding?

Crowdfunding je način grupnog finansiranje koji povezuje pokretača projekta sa ljudima koji bi taj projekat finansirali.

Recimo da imate ideju za proizvod, ali vam nedostaje kapital neophodan za pokretanje te ideje. U klasičnom načinu finansiranja bi potražili investitora ili finansijsku ustanovu koja bi vam obezbedila neophodan kapital. Nakon realizacije ideje i stavljanja proizvoda u prodaju, taj kapital (i kamatu) bi potom vraćali od dela prodaje.

Crowdfunding obrće tu računicu naopačke, jer umesto jedne velike investicije, grupno finansiranje je sačinjeno od velikog broja malih investicija koje dolaze direktno od korisnika. Moglo bi se reći da je Crowdfunding jedan vid pretprodaje koji direktno spaja projekte sa zajednicom korisnika.

Tipičan projekat grupnog finansiranja se sastoji od sledećih koraka:

  1. Projekcija svih troškova neophodnih za realizaciju ideje
  2. Održavanje javne kampanje za prikupljanje sredstava
  3. Realizacija ideje nakon prikupljenih sredstava
  4. Slanje proizvoda ljudima koji su kampanju podržali

Kako bi ceo proces bio jednostavniji, kampanje se uglavnom održavaju na Crowdfunding platformama, i generalno traju 30-45 dana. Najpopularnije svetske platforme su Kickstarter i Indiegogo, dok su kod nas poznate Donacije.rs i nova platforma Dobri Dabar.

Proizvodi koji se realizuju kroz Crowdfunding kampanje se ne pojavljuju uvek u slobodnoj prodaji nakon završetka kampanje. Ili u slučaju da se pojave, to često bude po većoj ceni nego što je bilo tokom Crowdfunding kampanje. To znači da korisnici koji podržavaju Crowdfunding kampanje, pored toga što dobijaju proizvod, učestvuju u jedinstvenom procesu.

Nema Komentara

Postavi Komentar