Udruženje

Naše imanje je deo ekološki odgovornog udruženja u istočnoj Srbiji (nedaleko od Zaječara), za koje ste ranije možda čuli pod radnim nazivom „Markov Potok“.

Vizija Udruženja

U poređenju sa samostalnim razvojem imanja, Udruženje nam je pružilo sledeće pogodnosti:

  • Pozitivno društveno okruženje sličnomišljenika.
  • Zajedničke resurse neophodne za početni razvoj imanja (bager, traktor, bunar, cisterna, agregat, itd.).
  • Razmena ideja i znanja u oblastima gradnje prirodnim materijalima, proizvodnje hrane, tretiranja vode i održive tehnologije.

Od svakog stanovnika se očekuje ekološko korišćenje imanja, koje obuhvata sledeće:

  • Grade se energetski efikasni objekti i sistemi, koji ne zahtevaju neodrživu količinu energije (drva, vode, struje) da bi pružili udobnost ukućanima, i ne proizvode otrovne otpade.
  • Na našim imanjima se proizvodi hrana koja ne sadrži veštačka đubriva, pesticide, herbicide, insekticide, antibiotike i ostale preparate i metode koje su štetne po ekosistem.
  • Odgovaramo prema ljubimcima, domaćim i divljim životinjama na način koji ne ugrožava ostale stanovnike udruženja. Ukoliko domaćinstvo čuva životinje ili proizvodi meso, očekuje se da to rade na način koji ne ometa ostale stanovnike – životinja koja umire, ne mora i da pati.
Parcele
Parcele

Udruženje za sada raspolaže sa 42 hektara zemlje, a parcele su podeljene na imanja od oko 50-100 ari. Svako imanje čini jedno domaćinstvo, a 5-6 domaćinstva zajedno čine jedan komšiluk. Prvi komšiluk je već popunjen.

Prilikom kupovine imanja, novi član postaje potpuni vlasnik svoje parcele i očekuje se da ubrzo počne da gradi svoj dom – materijalima i radnom snagom koju je samostalno obezbedio. Na raspolaganju su zajedničke mašine, alati i saveti.

Primamo ljude koji su spremni da grade dom i razvijaju svoje imanje. Javite nam se za više informacija.