5 Knjiga za Ljubitelje Prirode

Sastavili smo kratak spisak naših omiljenih knjiga koje su usko povezane sa temom prirode. Potrudili smo se da spisak bude šarenolik, i ograničili smo se na knjige koje su dostupne na našem jeziku i u kojima smo uživali. Valjda je suludo preporučiti nešto što ni sami nismo okusili?

Ukoliko imate knjigu za preporuku, oglasite se u komentarima!

Šuma nad šumama – Ričard Pauers (2018)

Šuma nad šumama - Ričard Pauers

Ova knjiga je izuzetno popularna proteklih par godina u ekološkim krugovima, i sa dobrim razlogom. Zanimljivo i dinamično putovanje, koje nas vodi kroz tačke gledišta drveća i ljudi, kao i interakcije između ova dva ispoljavanja biosfere. Osvežavajuće je videti da knjiga koja tako jasno predstavlja posledice pustošenja prirode doživi mainstream uspeh.

Valden – Henri Dejvid Toro (1854)

Toro je već krajem Industrijske revolucije sagledao posledice razvoja civilizacije u tom pravcu, dok mi danas udišemo posledice tog razvoja punim plućima. Iako drobilica koja pretvrara prirodu u kapital nije uspela da bude zaustavljena, Valden je služio kao inspiracija mnogima koji su odlučili da napuste grad, i stvaraju svoju budućnost u divljim krajevima. Klasik koji je zabrinjavajuće relevantan i danas.

Vile i vilenjaci – Brajan Fraud, Alan Li (1978)

Promenimo sada malo tempo i pogledajmo jednu ilustrovanu knjigu za sve uzraste.

Samo jedna od fantastičnih ilustracija iz ove knjige

Knjiga sadrži nekoliko zanimljivih priča, mitova i legendi o vilinskim stvorenjima, ali glavna atrakcija ove knjige su svakako ilustracije koje je uradio Brian Froud. Možda ste već prepoznali njegovu specifičnu estetiku iz kultnog filma Lavirint, na kom je bio glavni dizajner.

Slovenska Mitologija – Nenad Gajić (2011)

Prilično detaljan i sveobuhvatan pregled Slovenske mitologije, imajući u vidu da su od informacija ostali samo parčići među pepelom nakon što je talas Hrišćanstva pokorio Slovene, uz nužnu modifikaciju istorije koja je usledila nakon toga. Običaji i verovanja naših predaka su bili u potpunosti osnovani na prirodnim pojavama.

Sep Holcerova Permakultura – Sep Holcer (2004)

Sep Holcerova Permakultura

I za kraj, jedan praktičan vodič o tome kako treba tretirati zemlju da bi ona nastavila da daje nama, kao i budućim generacijama.

Iako je Holcerova situacija specifična (nasledio je staru farmu i veliku površinu), njegovo neizmerno iskustvo sakupljeno tokom nekoliko decenija eksperimentisanja je proizvelo vrlo zanimljive tehnike poljoprivrede koje se uklapaju sa prirodnim ciklusima.

Ukoliko već imate parče zemlje kojim raspolažete, sigurno ćete naći nekoliko tehnika koje možete odmah primeniti. Ukoliko nemate zemlju, možda je krajnje vreme da počnete razmišljati kako tu situaciju da preokrenete 🙂

Nema Komentara

Postavi Komentar