Muzika na Linuxu

Nakon dominacije na mobilnim uređajima (svi Android telefoni rade na bazi Linuxa), pingvin je konačno dorastao i raznim muzičkim zadacima:

 1. Obrada zvuka – čišćenje i poboljšanje audio zapisa, video snimaka i sl.
 2. Kompozicija – komponovanje i snimanje deonica za bubanj i gitaru pre nego što odvučete celu ekipu u studio na probu
 3. Produkcija muzike – kompletna produkcija cele pesme od komponovanja MIDI nota i snimanja audio zapisa do zezanja sa efekatima, miksa i masteringa

Imajući u vidu da rad sa muzikom ima posebne zahteve, fokusiraćemo se na distribuciju koja je naštelovana prvenstevno za taj zadatak – KXStudio, koji je baziran na popularnom Ubuntu sa KDE okruženjem (bez brige, ovi nazivi su nebitni).

KXStudio Ardour
KXStudio – program Ardour 4.4

Naravno, pored specijalizacije za muzička zezanja, KX Studio najnormalnije podržava i sve ostale radnje na kompjuteru: skidanje i gledanja filmova, Office aplikacije,  igre na Steamu, itd.

Jasno je da sve od gore navedenog može da uradi i stari dobri Windows na koga smo svi navikli. Prema tome, zašto bi se zezali sa Linuxom?

 • Brzina i stabilnost – ista mašina če skoro sigurno raditi brže sa Linuxom nego sa Windowsom, što je pogotovo bitno za rad sa muzikom gde je cilj iscediti zadnju kap resursa iz računara.
 • Sigurnost – na Linuxu nema virusa, spyware-a i propratnih Anti programa koji dodatno guše sistem. Nema ni milog Windows Update-a.
 • Cena – gusarima ovo možda i nije toliko bitno, ali svaki program što se plaća u Windowsu ima svog besplatnog kolegu na Linuxu koji podjednako dobro završava posao.
 • Podešavanja – Neko ko je navikao na Windows verovatno ne zna do koje mere je moguće u Linuxu podesiti radno okruženje onako kako vama odgovara. Ovaj veliki plus je ujedno za neke i veliki minus, jer skoro sigurno podrazumeva čačkanje sa terminalom, što ne leži baš svakome.
 • Podrška – KXStudio je ustvari nabudženi Ubuntu (najpopularnija Linux distribucija). Tako da ako vas zanima kako se nešto podešava, šanse su da su mnogi ta pitanja već postavili i dobili odgovore (na primer).

 

Linux Terminal
U terminalu smo svi hakeri

Proba & Instalacija

Divna stvar kod Linux instalacija je što ih možete pokrenuti sa USBa. To vam daje priliku da vidite kako vam leži operativni sistem pre nego što ga instalirate i zapečatite svoju sudbinu.

Slede veoma kratka i jasna uputstva za instalaciju. Detaljniji opis instaliranja možete naći na bezbroj drugih mesta, tako da neću mnogo da gušim ovde. Ako negde baš zagusti, bacite komentar na Facebook pa da vidim ako mogu pomoći.

 1. Skinite najnoviji KXStudio.iso
 2. Pomoću Rufusa, kopirajte skinuti ISO na USB (treba da bude prazan)
 3. Ako niste sigurni šta radite, napravite backup svega što ne želite da izgubite. Ako znate šta radite, napravite backup svega što ne želite da izgubite
 4. Bootujte USB i isprobajte KX Studio pre instalacije
 5. Odredite particije. Ovo je bitan korak oko koga treba dobro razmisliti, zato pročitajte malo o tome. Preporučujem da /home stavite na odvojenu particiju, pogledajte primer na slici dole
 6. Nakon instalacije, sve je spremno za rad! Linux ne zahteva posebne drivere, tako da sve od MIDI klavijature do eksternog HDDa radi automatski čim se prikači.
 7. Ako hoćete da poboljšate grafiku (za igre), instalirajte proprietary driver preko Driver Manager
 8. Update software-a se radi tako što u terminal ukucate sudo apt-get update zatim sudo apt-get upgrade
 9. Novi programi se ne skidaju iz Firefoxa, dovoljno je da u terminal ukucate na primer: sudo apt-get install shutter ili sudo apt-get install redshift (dva programa koja dramatično preporučujem)

 

Linux Particije
Linux Particije bez Windowsa

Audio Programi

Navešću samo par osnovnih programa, sa uporedivim Win programom u zagradi:

 • Audacity – vrhunac obrade audio zapisa, jednostavan i moćan program za manipulaciju svega što uđe na mikrofon
 • Mixxx (Traktor) – simulator miksete za DJ mixeve
 • Hydrogen – drum machine za programiranje bubnjeva i ritmova
 • Guitarix – pojačalo za gitaru
 • LMMS (FL Studio) – jednostavan Digital Audio Workstation (DAW) za brzo i lako pretvaranje ideja u muziku. Ko je koristio Fruity Loops, biće kao kod kuće
 • Ardour (ProTools, Cubase i sl.) – ozbiljniji DAW koji zahteva malo više vremena da se skapira, ali sa lakoćom i brzinom završava sve poslove nakon što se na njega naviknete

Učenje

Internet je pun besplatnih kurseva i tutoriala, ovde ću navesti (i dodavati vremenom) samo par onih koji su meni bili najupečatljiviji:

Sretan rad muzikanti!

Nema Komentara

Postavi Komentar