Android Aplikacije za Baštu i Imanje

Ništa lepše nego izaći napolje i stupiti u kontakt sa prirodnim ciklusima, udaljeni od ekrana i impulsa moderne tehnologije. Međutim kao svaki alat na imanju, tako se i taj mali ekran u džepu može iskoristiti da pruži važne informacije i znatno olakša radove.

Google i Wikipedia su glavni kanali za informisanje, uvek dostupni za brzu pretragu i odgovore na pitanja. Takođe je moguće iskoristiti tu spravicu kao pravi alat koji prikazuje informacije na osnovu unosa sa GPSa ili kamere. Prečešljali smo razne Android aplikacije i sastavili spisak nekoliko najkorisnijih, koje često koristimo na imanju i u okolnim šumama.

Vremenska Prognoza

Kiša, grad, sneg ili vetar? Sve su to bitne informacije za nas koji sadimo i provodimo dobar deo dana pod nebom. Nekada su se vremenskom prognozom bavili vračevi i šamani, ali danas su tu ulogu preuzele satelitske slike i algoritmi.

Weather & Radar se za naše potrebe pokazala kao najbolja aplikacija među gomilom izbora (hvala Zdraviša na preporuci). Pored toga što daje prognozu, takođe prikazuje i aktuelnu sliku radara kao i predviđeno kretanje oblaka. Prognozira sa 90% tačnosti naredna 3-4 dana i preko 50% tačnosti za narednih 6-7. Dalje od toga je već lutrija. Tim nezahvalnim prognozama na duže staze se bave savremeni vračevi 🙂

Weather & Radar vremenska prognoza
Weather & Radar vremenska prognoza

 

Pozicija Sunca

Sun Surveyor omogućava da unesete datum i vreme i tako vidite tačno gde se sunce nalazi na nebu u to doba godine. Prosto nezamenjiv alat za bilo kakvo pozicioniranje elemenata na koje utiču sunce i senka. Moguće je odrediti najviše i najniže tačke sunca, kao i izlazak i zalazak u bilo koje doba godine. Nezameniv alat za pozicioniranje bašte, objekata, solarnih panela i sadnju drveća tako da svi nađu svoje mesto pod suncem 🙂 Ovo je jedina aplikacija koja se plaća, jer zaista mislim da vredi. Postoji i besplatna verzija, ali nema kompletnu funkcionalnost. Imajte u vidu da telefon treda da ima kompas kako bi maksimalno iskoristili ovu aplikaciju.

Sun Surveyor - pozicija sunca
Sun Surveyor – pozicija sunca

Identifikacija Biljaka

Slikajte biljku i aplikacija će vam reći koja je biljka u pitanju – magija! Iako ne mogu baš sve da prepoznaju u svakom periodu rasta, često se iznenadim koliko su zapravo precizne ove aplikacije. Najlakše se identifikuju biljke koje su u cvatu ili koje imaju jasno definisan list. Ukoliko postoji sumnja oko toga koja je biljka u pitanju, aplikacija prikazuje i druge slike te vrste koje su ljudi iz istog bioregiona okačili.

Isprobali smo razne aplikacije ovog tipa, među kojima se PictureThis pokazala kao vrlo precizna, brza i jednostavna za korišćenje. PlantNetPlantSnap su alternative vredne pomena.

Identifikacija Gljiva

Slično kao i sa biljkama, postoje aplikacije koje identifikuju pečurke. Mushrooms app je aplikacija koju koristimo, mada postoje i druge. Dosta nam je pomogla da sa sigurnošću prepoznamo Lisičarke (Chantarelus cibarius) po našim šumama. Imajte u vidu da aplikacija nije 100% tačna, tako da ne bih preporučio da se oslanjate na nju ako se pečurke spremaju za ishranu. Nikada se ne zna da li će zapasti neka otrovna pečurka koju aplikacija pogrešno prepozna!

Beleške

Sveska, fotoaparat i diktafon u jednoj ruci! Za beleške koristimo Google Keep. Dodatni plus je što su sve beleške koje napravimo na telefonu dostupne i na kompjuteru. Evo samo par primera kako je sve moguće koristiti ove beleške:

  • Spiskovi radova, materijala, nabavke, podsetnici, itd.
  • Snimci zvukova ptica za identifikaciju
  • Slike biljaka i plodova u razvoju, sa zapažanjima u tom trenutku

Od svih aplikacija, ovu verovatno najčešće koristimo. Za one kojima treba malo više funkcionalnosti, tu je i Evernote.

Beleške u Google Keep
Beleške u Google Keep

Ostalo

  • Prva pomoć – jasno i precizno daje instrukcije šta treba raditi u vanrednim slučajevima
  • Priručnik za preživljavanje – od pravljenja vatre i skloništa do prevazilaženja drugih izazova u divljini
  • Čvorovi – „Ne postoji problem koji dobar čvor ne može rešiti“ – Konfučije ili sl.
  • Sky Map – za nas koji gledamo zvezde izvan gradova
  • Mapa života

 

Podelite u komentarima vaše omiljene aplikacije 🙂

Nema Komentara

Postavi Komentar