Rezervoari za Vodu

Sledi isečak iz naše knjige Život u Prirodi.

Suša 2017. je podsetila mnoge od nas koliko zavisimo od dostupnosti vode, i koliko život može biti otežan kada pritisak opadne ili kada bunar presuši. Hidrometeorološki zavod od prethodnih 18 leta klasifikuje 9 kao sušna, dok prognoza i kretanje trendova sugerišu da će jul i avgust bez kiše biti normalna pojava na našim prostorima u predstojećim decenijama.

To ne znači da će biti celokupno manje kiše, već će većina letnjih padavina biti „odložena“ za jesen i proleće. Najjednostavnije vodoosiguranje je čuvanje tih prolećnih kiša u rezervoaru, koji igra ulogu neke vrste „vodene baterije“. Rezervoar možete napuniti na proleće dok vode ima na pretek iz bilo kog izvora čiste vode koji inače koristite, bila to gradska voda, bunar ili kišnica.

Da bi znali koliki rezervoar vam je neophodan, potrebno je imati barem približnu ideju o mesečnoj potrošnji vode. Okvirnu potrošnju možete izračunati ovde – spremite se da budete zgranuti. Primetićete da je vodokotlić jedan od bahatijih potrošača, ali to je tema za drugu priču. Procenite koliko vam vode treba i za zalivanje bašte tokom sušnih perioda i dobićete jasniju sliku o tome koliki vam je rezervoar neophodan.

Elementi Rezervoara

Rezervozar za Vodu
Elementi Rezervoara za Vodu

Svaki dobar rezervoar treba da sadrži sledeće:

 • ulaz – dovod vode prvi vrhu rezervoara
 • preliv – malo niži od ulaza, koji sprečava da se rezervoar prepuni
 • odušak – dok voda ulazi u rezervoar, vazduh izlazi na odušnik
 • izlaz – odvod vode za korišćenje, postavljen nekoliko cm iznad dna
 • pražnjenje – široki ventil na samom dnu rezervoara, za potpuno pražnjenje i čišćenje – nije obavezno, ali jako korisno

Ukoliko vaš rezervoar ne sadrži sve ove elemente, možda je vreme da se improvizuje bušenjem.

Jako je bitno da spojevi elemenata spreče ulaz komaraca i glodara. Pogotovo obratiti pažnju na odušak i preliv, postavite gustu metalnu mrežu koja dobro dihtuje.

Materijali za Skladištenje vode

Potrebno je obratiti pažnju na dve bitne stvari prilikom odabira materijala za čuvanja vode na duže vreme. Prvo je da se materijal ne razlaže u vodi, što se često dešava sa PVC i PET plastikom, pogotovo na višim temperaturama. Druga bitna stvar je sprečiti kontakt sunčevih zraka sa vodom. Ako se voda drži u providnom materijalu, npr. u buretu od bele plastike, doćiće do formiranja algi unutra, zbog uticaja sledeće formule:

svetlost + voda = život

Prekrijte, sakrijte, ili ofarbajte gustom farbom prozirne materijale i uverite se da je unutra potpuni mrak.

Za materijal rezervoara preporučujemo sledeće.

HDPE Plastika

HDPE je najkvalitetnija plastika za skladištenje vode jer je stabilna i ne otupušta štetne materije, tj. ne razlaže se u vodi. Na suncu traje oko 15 godina, a u zaklonu od sunca može trajati i „beskonačno“. Velika prednost ovog rezervoara je to što se lako prenosi i postavlja na bilo koju ravnu lokaciju na imanju, ili čak unutar zatvorenog prostora. Ovo je najjednostavije rešenje za rezervoare manjeg kapaciteta.

Armirani beton (ferrocement)

Betonski rezervoar
Betonski rezervoari ne moraju izgledati bezlično

Za dugoročno skladištenje vode, najsigurniji je rezervoar napravljen od betonskog maltera na čeličnoj armaturi. U odnosu cena/zapremina, ovo je najisplativiji i najdugotrajniji materijal. Jedina začkoljica je što ga je neophodno napraviti.

Imajući u vidu cenu materijala u Srbiji, takav rezervoar bi koštao oko €30-50 po kubiku vode. Veći rezervoari su isplativiji od manjih, što znači da bi rezervoar od 5m3 koštao oko €250, a rezervoar od 30m3 oko €900 u materijalima. Pored toga, treba još izdvojiti za radnu snagu (2 ortaka, pivo, i roštilj) i alate.

Ako vas zanima izrada ovakvih rezervoara, pogledajte detaljne planove gradnje betonskog rezervoara.

Pozicija rezervoara

 • izuzetno je bitno da rezervoar bude postavljen na ravnoj stabilnoj površini. Ukoliko je neophodno da izravnate teren pre postavljanja rezervoara, obratite pažnju da samo skidate zemlju kako bi postigli nivo, bez dodavanja. Pod uticajem težine rezervoara, kao i vlažnih/sušnih ciklusa, može doći do klizanja i pucanja rezervoara ukoliko nije postavljen na ravnu nabijenu zemlju.
 • ukoliko je moguće, rezervoar treba postaviti na visini iznad tačke korišćenje – na primer na terenu iznad bašte, ili na spratu iznad kupatila i kuhinje. Na taj način obezbeđujete prirodan pad i pritisak, i postižete nezavisnost od pumpe koja zahteva struju i održavanje.
 • ne preporučuje se ukopavanje rezervoara u zemlju. Iako time postižete stabilniju temperaturu vode, ne treba zanemariti uticaj bočne kompresije kojom zemlja deluje na prazan ukopan rezervoar. Ukoliko rezervoar nije strukturno stabilan da podnese silu, može doći do pucanja. Pored toga, ukopani rezervoari se daleko teže prazne i čiste, i uvek će zavisiti od pumpe.
 • ukoliko nameravata da koristite rezervoar tokom zimskog perioda, neophodno je pružiti adekvatnu zaštitu. Najbolje je postaviti rezerov u zatvoren prostor kao što je kuća, štala, radionica ili sl. Ukoliko rezervoar stoji napolju, neophodno je termoizolovati rezervoar – slamom i blatom, kamenom vunom ili stiroporom. Imajte u vidu da su cevi i spojevi više skloni zamrzavanju nego sama voda u rezervoaru.

Pogledajte na snimku kako smo mi zaštitili naš HDPE rezervoar od zamrzavanja:

Ovo je bio isečak iz naše knjige Život u Prirodi, koju možete naručiti ovde.

9 Komentara

 • Stojan VLACIC

  14. септембар 2021. at 06:16 Одговори

  Da li znate majstore koji se profesionalno bave izradom betonskih rezervoara za pitku vodu

 • Zeljko Jaredic

  16. септембар 2020. at 14:09 Одговори

  Po vama koja je zapremina rezervoara dovoljna za 4-ro clanu porodicu i koji sistem predlazete,dali vertikalno ili horizontalno,dali ukopati rezervoar u zemlji.Mora li svaki imati i plovak koji regulise nivo vode u njemu. Koja je najveca zapremina rezervoara koji se proizvodi kod nas ili je to stvar dogovora sa proizvodjacem.Hvala.

  • Aleksandar Janković

   17. септембар 2020. at 16:02

   Prvo je neophodno izračunati potrošnju vode. Mi trošimo oko 50l na dan, ali verujem da druge porodice troše verovatno i 10 puta više od toga. Na osnovu toga ćete znati koliki rezervoar je potreban. U vezi ukopavanja smo pisali u tekstu.

 • Petar

  15. септембар 2020. at 05:08 Одговори

  Interesuje me najlaksi nacin za ciscenje i dezinfekciju rezervoara za vodu

  • Aleksandar Janković

   15. септембар 2020. at 15:50

   Ako ima ventil za pražnjenje na dnu (kao na slici) onda ga samo treba otvoriti i propustiti čistu vodu. Ne bih znao što se tiče dezinfekcije jer zavisi čime je voda zagađenja, ako je uopšte zagađena. Često se koristi hlor, mada mi sa time nemamo iskustva.

 • Novak

  10. септембар 2020. at 11:41 Одговори

  Poštovani,
  Hvala vam na iscrpnom opisu rezervoara za vodu. Mene zanima da li postoje još neke opcije za materijal samog rezervoara, znam da može (naravno nehrđajući) čelik, bakar ali sam čuo da može i neka vrsta gline. Da li znate ili možda imate iskustva sa nekim od ovih vrsta i kako biste ih uporedili?
  Pozdrav

  • Aleksandar Janković

   10. септембар 2020. at 17:23

   Pozdrav Novače. Može da se koristi i metal, a za manje zapremine može i drvo, ali oba zahtevaju mnogo više truda od plastike ili armiranog betona. Glina se rastvara u vodi, tako da ne mogu zamisliti u kom kontekstu se koristi za čuvanje vode…. možda pečena glina? Zanimljivo bi bilo veličinu te pećnice 😀

 • Aleksandar Janković

  7. август 2019. at 14:34 Одговори

  Pozdrav Zdravka!

  Rezervoar nam je odmah iza kuće. Kada je pun, onda imamo vodu na prirodan pad, ali kada se malo isprazni potrebna je pumpa. Mi koristimo cirkulacionu pumpu koja se inače koristi za centralno grejanje. Malo struje troši, daje dobar pritisak i veoma je izdržljiva.

  Alternativa je nožna pumpa ovog tipa – https://tehnonautika.rs/web-shop/nozna-pumpa-za-cistu-vodu/ kada nije velika razlika između rezervoara i tačke korišćenja. Naravno, svu vodu treba isprazniti iz rezervoara, pumpe i creva pre jačih mrazeva. U suprotnom je neophodno sve te elemente termoizolovati, a to je znatno veći projekat.

 • Zdravka

  6. август 2019. at 21:51 Одговори

  Postovani,
  Odusevljena sam tekstom i idejom za prikupljanje kisnice,jer povremeno boravim u selu gde duze vreme pokusavam da resim pitanje vode.Nisam bas razumela kako vodu iz rezervoara dovodite do mesta koriscenja :pumpom tj.ispumpavanjem ili slobodnim padom.Mene konkretno interesujekako je sprovesti do kupatila ako nemam struju za pumpu.(slobodnim padom ili agregat).Konkretno gde bih postavila u tom slucaju rezervoar.
  Unapred hvala na pomoci

Postavi Komentar