Septička jama

Prevencija, prirodni lekovi, lična higijena, pranje, sredstva za čišćenje, odlaganje otpada, reciklaža, itd.
Post Reply
Sealas
Posts: 4
Joined: 08 Aug 2020, 20:13

Septička jama

Post by Sealas »

Zdravo svima.

Nisam video da je iko pokrenuo ovu temu, a s obzirom da je veoma važna, spada čak u kategoriju zdravlja, higijene i ekologije na neki način, predlažem sa pogledate sledeći video prilog.

https://youtu.be/W6jsMx9yGnw
User avatar
Alek
Gavran
Posts: 47
Joined: 02 Apr 2020, 13:48
Location: Istočna Srbija
Contact:

Re: Septička jama

Post by Alek »

Veoma bitna tema, moglo bi se reći i jedna od važnijih. Kako otpad koji proizvodimo svaki dan pretvoriti u nešto korisno umesto štetno? Fascinantna mi je činjenica da je najbolje rešenje koje je naša tehnološki napredna civilizacija mogla da izmisli za nuždu je da je prosto obavljamo u vodu za piće, a potom poguramo sa još 20 litara vode za piće :lol: Naravno da može bolje...

Problem sa septičkom jamom je:
  • Kad tad mora da se ispumpava, a taj otpad se onda nosi gde...?
  • Smrdi. Cevi vraćaju mirise u kupatilo, ili je smrad još jači ako je u pitanju poljski
  • Nije lako napraviti septičku jamu koja ne zagađuje zemlju u okolini
Mislim da je kompost toalet elegantno i jednostavno rešenje za ovaj "problem". U suštini jedina razlika naspram običnog toaleta je da se umesto vode posle nužde stavlja piljevina (ili sitna slama, seckano suvo lišće, itd.). Tema je malo kompleksna, koju detaljno obrađujem u predstojećoj knjizi. Ali u suštini sve se može saznati putem https://humanurehandbook.com/ i njihove knjige. Da li je u pitanju poljski kompost ili sistem sa kofom, stvarno lako rešenje koje na kraju daje kvalitetno đubrivo.
Post Reply