priprema - šumski vrt

Voće, drveće, žbunje i druge višegodišnje biljke
Post Reply
emilija
Posts: 2
Joined: 20 May 2020, 20:26

priprema - šumski vrt

Post by emilija »

Kupila sam 4 ara placa, livada i tek posadila nekoliko vocki. Postavila sam
karton. Zelim vocni sumski vrt. Kuci pravim kompost. Kako da u tom delu
kvadrat po kvadrat kontinuirano sadim biljke s obzirom da je zemlja tvrda i
da rbuja trava i korov. Potrbno mi je zbog zdravlja a skladu sa malo
vremena da cesce odlazim u prirodu. Sta mogu, osim pripreme za jesen da
radim u toku leta..pozdrav,
viber_image_2020-05-20_22-29-25.jpg
User avatar
Alek
Gavran
Posts: 47
Joined: 02 Apr 2020, 13:48
Location: Istočna Srbija
Contact:

Re: priprema - šumski vrt

Post by Alek »

Pored voćki, bilo bi dobro posaditi i nekoliko sadnica koje fiksiraju azot, razbijaju tlo i služe kao vetrobran mladim voćkama. Generalno je Bagrem najbolji u našem regionu, jer mu ne treba nikakva nega da bi uspeo, a kada odradi svoj posao (za oko 10ak godina) može da se poseče i koristi za gradnju, ogrev, itd.

Tokom leta najbolje je dodavati malč, tj. organsku materiju oko sadnica. To mogu biti slama, trska, drobljene grane, posečeni korov, trava, itd. koje se postavljaju u krug od 1.5m oko sadnice. Debljina sloja malča oko 10-15cm je dovoljna. Na taj način će se ispod malča skupiti ekipa zemljoradnika (glista i drugih stručnjaka) koji labave tlo. Takođe tokom leta treba zalivati mlade sadnice. Oko 10-30 litara nedeljno je dovoljno ukoliko nema kiše.
emilija
Posts: 2
Joined: 20 May 2020, 20:26

Re: priprema - šumski vrt

Post by emilija »

Posto sam na pocetku sadnje prvo bih trebala da pripremim tlo. Potrebno je vreme da se uspostavi ekosistem sumskog vrta. Htela sam taj deo sa dosta malciranja da skratim praveci oko stabla tzv. gilde, sadeci gusto biljke za koje mislim da nece da mu smetaju npr.sumske jagode..gde u rupe kad sadim stavljam humus i okolo malciram uglavnom kartonom. Mozda bih mogla sledeci deo za koji planiram sadnju voca na jesen u debelom sloju da malciram da sto vise pripremim tlo za sadnju. Bilo je kise ovih dana pa sam posadila pasji trn, zbun. Od biljaka bih mogla da potrazim u prirodi i posadim hajducku travu oko vocki jao azotfiksator. Zanima me jos nesto sa tom ulogom a da nije drvo, (mali je plac) da je dostupno kod nas, osim zove...
User avatar
Alek
Gavran
Posts: 47
Joined: 02 Apr 2020, 13:48
Location: Istočna Srbija
Contact:

Re: priprema - šumski vrt

Post by Alek »

Odličan je i Pasji Trn azotar, samo jako sporo raste - Dafina (elaeagnus angustifolia) je dobra alternativa. Sibirski grašak takođe (Caragana arborescens). Ako nema mesta za Bagrem, tu je onda žbunasti Bagremac (Amorpha fruticosa). Hajdučka trava je generalan dinamički akumulator, ne bih rekao da daje previše azota, ali svakako je koristno saditi ga i svašta trpi uz minimalno nege tako da je to dobra ideja. Gavez takođe. Lucerka sejana iz semena je dobar azotofiksator i ako se kosi na samom početku cvetanja (uglavnom početak/sredina juna) može nekoliko godina da daje kvalitetan malč. Crvena i bela detelina su alternative, ali njima treba više vode od Lucerke. Takođe kod nas Crvenu Detelinu ume da istrebi vilina kosica ako je vlažno leto.

Što se tiče kompletnih gildi, nije jednostavno posaditi sve slojeve odjednom. Pokrivači tla (takoreći zeleni malč) se muče na punoj osunčanosti, zato se sade tek nakon što je krošnja drveta počela da se formira. Zbog tog razloga se sade redom pioniri, voćke, žbunje, pa tek onda zeljaste biljke, penjačice, puzavice i pokrivači. Šumske jagode su dobra opcija za proleće, ali već sredinom leta ih druge biljke prekriju (kod nas je to uglavnom divlja kupina puzavica - ostavili bi je da ne bode).

Karton je OK malč, ali i ako ga vetar ne oduva dosta se brzo raspada pa treba stalno dodavati. Alternativa organskom malču je geotekstil koji sprečava rast ispod, a propušta vodu. Dosta dobro trpi sunce za razliku od mnogih drugih folija (imamo neke geotekstile 3 godine stare koji izgledaju isto kao prvog dana).

Definitivno dobra ideja postaviti malč preko leta (makar to bio i karton), pa ispod njega saditi na jesen. Zemlja će biti u boljem stanju.
Post Reply